Kirjoitin viime vuonna tästä samasta asiasta. Silloin kampanjoitiin naisten euron olevan 83,3%. Tänä vuonna luku on näköjään 84,3%. Väitettä julistavien mielestä naisten ja miesten palkkaero on kaventunut yhden prosenttiyksikön. Mutta jos taas vähän avataan hieman lukuja tuon raflaavan otsikon takana.
Tein viime vuonna samanlaisen tilaston. Silloin totesimme, että ero ei ole tuota n. 16% vaan jotain paljon pienempää. Kun tilastoa katsotaan iän perusteella, nähdään naisten palkkojen olevan korkeampi nuorissa ja eron kasvavan iän myötä.
Ammattiluokkien välisessä vertailussa muutama ammattinimike erottuu isona palkkaerona miesten ja naisten välisessä vertailussa.
Onko siis niin että naiset ovat palkkakuopassa? Viime vuonna asiasta syntyi vilkasta keskustelua ja muutama kommentoija kommentoi että koska käytännössä yksittäistä ammattinimikettä lukuunottamatta naiset kuitenkin ansaitsevat vähemmän, on systeemissä pakko olla järjestelmällistä syrjimistä.
Lupasin että tutkin asiaa lisää. Tänä vuonna löysin Tilastokeskuksen syövereistä myös tehdyt työtunnit toimialoittain. Kun niitä katsoo ja vertaa sukupuolten välisiä tehtyjä työtunteja, niin ero selittyy suurelta osin. Naiset tekevät 88% miesten työtunneista ja saavat yleisesti 84% ansioista. Ansio on jännä sana, se sisältää myös pääomatulot, jolloin omistuksista saatavat ansiot, jos ne jakautuvat sukupuolten välillä epätasaisesti voivat selittää eroa. En ole asiaa kuitenkaan tutkinut, joten en pysty ottamaan siihen kantaa. Tilastokeskuksen käyttämät termit he ovat selittäneet omilla sivuillaan, joten ne kannattaa käydä lukemassa.
Yksittäisillä toimialoilla ja toiminimikkeillä palkkaeroa ei ole. Harmittavasti Tilastokeskus tilastoi työtunteja ja palkkausta eri dimensioilla. Palkkaa tilastoidaan ammattinimikkeillä ja työtunteja toimialalla. Kun tuosta kuitenkin valitsee esimerkiksi työtunneiksi “Informaatio ja viestintä” ja ammattinimikkeeksi “Informaatio ja tietoliikenneteknologian ammattilaiset”, saadaan työtuntieroksi 94,17% ja palkkaeroksi 97,14%. Jos siis nämä toimialat ja nimikkeet ovat rinnasteisia, niin naisten palkkaus per tunti on suurempi kuin miesten.
Tutki itse tilastoja oheisen raportin avulla!