Pandemia on ohi! Elämä saa alkaa. Mitäs se data sanoo?

Suomi luopuu pääosin Koronarajoituksista THL:n ja STM:n johdolla. Maskisuositus poistuu, rajoitukset puretaan pääosin. THL lopettaa Koronasivustonsa ylläpitämisen! Olemme siis voittaneet pandemian! Tehdäänpä pieni katsaus miltä data näyttää, minkälaisessa maailmassa olemme valmiit tekemään sen oikean valinnan ja avaamaan yhteiskuntaa?

Ensiksi pakollinen klausuuli: Tauti on oikeasti olemassa, se on vaarallinen riskiryhmille. Riskiryhmään pääsee korkealla iällä (80+), hengitystiesairauksilla, tupakoinnilla ja lihavuudella. Oheiset tilastot ovat THL:n julkaisemista luvuista koostettuja virallisia tilastoja. Kirjoittaja uskoo dataan ja lukuihin jotka on todistettu.

Olen kerännyt kaiken datan minkä olen pystynyt pandemian ajalta. Kuvaajista nähdään, että keväällä mainostettu loppukiri tai maalisuora taisi jäädä saavuttamatta. Ihmiset kyllästyivät jatkuvaan pelolla johtamiseen ja lopulta jopa STM:n viimeisessä nurkassa oli pakko myöntää tosiasiat: Tämä hengitystieinfektio on tullut jäädäkseen ja tekemämme eristystoimet eivät olleet millään mittarilla oikeasuhtaisia, ennakoivia tai välttämättömiä.

Luovumme vihdoin rajoitteista tilanteessa, joka vastaa pandemiaa helmi-maaliskuun vaihteessa. Silloin otsikoissa olivat mm.

Elimme tilannetta, missä vaalit siirrettiin, sairaalat olivat täyttymässä ja eristystoimenpiteitä kasvatettiin. Suomessa julistettiin poikkeusolot 1.3. Korona-pandemian takia (Suomessa vallitsevat poikkeusolot (valtioneuvosto.fi))

Silloin sairaanhoidon piirissä oli siis yhtä paljon ihmisiä kuin tällä hetkellä. On totta että hoidontarve lisääntyi maaliskuussa, mutta toisaalta näin kävi myös viime vuonna loka-marraskuussa joten on ennustettavissa näin käyvän myös tänä vuonna.

Kun katsomme vuotta 2020 ja 2021 rinnakkain, niin vuonna 2021 on ollut kokoajan enemmän tautitapauksia ja käytännössä suhteellisesti enemmän positiivisia tautitapauksia. Eli testaus on lisääntynyt paljon, mutta positiivisia testituloksia rekisteröidään myös suhteellisesti enemmän. Eli tautidiagnooseja tehdään siis absoluuttisesti paljon enemmän kuin aikaisemmin.

Yhteenveto

Suomi aloitti Koronan jälkeisen ajan päivänä, jolloin

  • Terveydenhuollon palveluiden piirissä koronaa hoitoa saamassa oli yhtä monta ihmistä kuin päivänä jolloin julistimme poikkeusolot Koronan takia.
  • Tautitapauksia on absoluuttisesti jatkuvasti enemmän kuin vuotta aikaisemmin samana aikana.
  • Positiivisia testituloksia löydetään suhteellisesti paljon enemmän kuin koskaan aikaisemmin lukuunottamatta ihan Koronan alkuaikaa, jolloin testauskapasiteetti oli yksittäisiä testejä kuukaudessa.

Minusta päätös vääräsuhtaisten eristystoimenpiteiden alasajamisesta on oikea. Se tuli liian myöhään monelle, mutta hyvä että se tehtiin. Olen kuitenkin sitä mieltä että aikaa ennen tätä ohjasi aika voimakas idealistinen päämäärä, eikä tiede, lääketiede tai faktat. Kenen tahtoa me siis toteutimme?