Syksyn budjettiriihi on lähestymässä. Siitä on ennakoitu ilmastoriihtä. Eri puolueet pyrkivät ottamaan asiasta irtiottoja ja esittämään omia tavoitteitaan. Suomalaiset eivät tee tarpeeksi ympäristön eteen. Aikaa ei ole ja tuho koittaa. Näillä sanoilla Suomen etenemistä kohti co2 neutraalia yhteiskuntaa kuvataan useamman poliitikon suulla.
Miten tilanne sitten oikeasti on? Keräsin Tilastokeskuksen uusimmat tilastot päästöistä, laitoin ne aikasarjalle ja bonuksena laitoin valinnan, jolla voit katsoa hallitusvastuupuolueita! Eli kenen aikana ne päästöt sitten ovat vähentyneet?
Yhteenvetona Suomen päästöt olivat huipussaan 2000-luvun alussa. Siitä tasolta ollaan tultu alaspäin 50%. Vertailukohtana käytetään kuitenkin usein 90-luvun alkua, johon verrattuna co2 päästömme ovat pienentyneet 39,5%. En muista paljonko tavoitteemme oli, mutta uskoisin että aika hyvällä polulla ollaan!
Iltalehti julkaisi artikkelin (Maria Ohisalo kritisoi pääministeri Sanna Marinia: ”Sen ei pitäisi mennä näin” (iltalehti.fi)), jossa Maria Ohisalo peräänkuuluttaa hallituksen toimia puuttuvien 11 Megatonnin co2 päästöjen leikkaamisesta. Vaatimus on hieman haastava, koska se riippuu miten päästöt lasketaan. Minun taulukossa ovat Suomen co2-päästöt Tilastokeskuksen mukaan. Niistä yhteenlaskemalla ei tule se politiikassa käytetty co2-lukema. Jotenkin hankalaa kun eri tilanteissa laskentamallit ovat erilaisia. Ohessa kuitenkin ihan raaka ja todelliset päästöt.
Mutta ohessa siis tilasto:
ps. Kirjoittaja on todellakin luonnonsuojelun ja kestävän elämäntavan puolesta puhuja. Meillä on tämä yksi pallo ja lapsemme tulevat olemaan täällä vielä kun me ollaan jo häivytty. Asioiden tulee kuitenkin perustua faktoihin ja olla kaukana intohimojutuista. Lisäksi jo tapahtunut edistyminen tulee aina tunnustaa, jotta kokonaiskuva pysyy selkeänä.