Suomelle uhkaa tulla 7 miljardin euron lasku – Hiilinieluja vahvistettava?

MTV-uutiset uutisoi näyttävästi kuinka Suomelle uhkaa tulla yli 7 miljardin euron lasku – metsien ja maaperän hiilinieluja vahvistettava! He viittaavat Suomen ilmastopaneelin antamaan tietoon.

Uutinen löytyy osoitteesta: Suomelle uhkaa tulla yli 7 miljardin euron lasku – metsien ja maaperän hiilinieluja vahvistettava, vaatii ilmastopaneeli – MTVuutiset.fi

Uutinen viittaa Tilastokeskuksen uusimpaan “138v – Kasvihuonekaasupäästöt Suomessa” -tilastoon. Se on juuri päivittynyt ja sisältää nyt ennakkotiedot myös vuodelta 2021.

Maankäyttö-sektorin hiilidioksidipäästöt Megatonneina vuodesta 1990. Aktiivisena yhteensä, himmeällä alasektorit.

Uutinen sinänsä on oikein. Ennakkotietojen mukaan vuonna 2021 sektori “4 Maankäyttö, maankäytön muutokset ja metsätalous” – sektori oli ensimmäistä kertaa tilastoinnin historiassa positiivinen. Se siis tuotti enemmän hiilidioksidia, kuin sitoi. Ongelma tulee kuitenkin johtopäätöksistä. MTV3 on jatkanut uutisen puimista jo useampana päivänä ja uutisoinnissa on luotu kuvaa metsien vähentymisestä ja tuhoutumisesta.

Kuvankaappaus MTV:n aamutv:stä.

Aiheesta löytyy 10 minuutin pätkä MTV:n palvelusta osoitteesta: Uutisaamu: Suomea uhkaa miljardilasku – mitä metsille ja pelloille tulisi tehdä? – katso maksutta MTV Katsomossa

Ratkaisuksi ehdotetaan metsien kasvun lisäämistä, maaperäpäästöjen vähentämistä. Vihreiden Satu Hassi kertoo että metsiä hakataan liikaa ja se on syy ongelmalle.

Katsotaanpa dataa ilman intohimoista vihreää politiikkaa.

Päästöt: Metsämaa ja maankäyttö yhteensä

Kun katsotaan sektorin päästöjä, niin asiaa selittää yksinkertaisesti metsämaan hiilinielun vähentyminen. Muut sektorin päästökohteet ovat pysyneet hyvin tasaisina ja sektorin muutokset selittyvät täysin metsämaalla.

No mitä metsämaalle sitten on tapahtunut? Katsotaan Luonnonvarakeskuksen metsien kokonaismäärän kehitystä ajan suhteen.

Puuston määrä Suomessa eri inventointivuosina – Luonnonvarakeskus

Luonnonvarakeskus inventoi Suomen puuston määrää säännöllisesti ja jokaisessa mittauksessa lukuunottamatta 1964 tehtyä mittausta puuston määrä on kasvanut. Usein päästöjä verrataan vuoden 1990 päästöihin, jonka jälkeen puuston määrä on suomessa kasvanut 32,6%. Meillä on tällä hetkellä enemmän metsiä ja puustoa, kuin koskaan aikaisemmin!

Hiilinielua voisi katsoa kumulatiivisesti tilastoinnin ajalta. Silloin kuvaaja näyttäisi tältä:

Metsämaa on sitonut 1990 lähtien 1640 Megatonnia hiiltä.

On siis sanoilla leikkimistä puhua hiilinielujen romahtamisesta ja syyllistää siinä samalla liian suuria hakkuita. Metsien määrä kasvaa ihan kokoajan. Meillä on enemmän metsiä kuin on koskaan ollut. Olen datamies, en metsien ammattilainen, mutta pystyn tarvittaessa kyllä todistamaan että mikään asia ei rajatussa tilassa voi kasvaa ikuisesti samalla vauhdilla. Muuten meillä on olohuoneissakin metsiä ja kaupungit puretaan metsien tieltä. Kun metsät ovat vallanneet kaikki kaupungit, olemme pulassa koska uutta tilaa metsillemme saadaan vain aloittamalla valloitussotia naapurivaltioita vastaan!

Viimeisenä yksityiskohtana Tilastokeskuksen tilastoinnissa sektori 4 ei sisällä luonnonsuojelualueita. Eli jos metsä siirtyy aktiivisesta metsätaloudesta luonnonsuojelualueeksi, poistuu se tästä sektorista ja sitä kautta hiilinielusta. Yritin etsiä kokonaissummaa vuonna 2021 perustetuista luonnonsuojelualueista siinä onnistumatta. Kuitenkin esimerkiksi Metsähallitus kertoo sivuillaan perustaneensa pelkästään Pohjois-Karjalaan luonnonsuojelualueita vuonna 2021 36500 hehtaaria. Luonnonsuojelualueiden perustaminen | Metsähallitus (metsa.fi)

Luonnonsuojelu on ehdottoman tärkeää, mutta tässä uutisessa ei välity realistinen kuva metsien tilanteesta. Metsiä hoidetaan Suomessa paremmin kuin missään.

Ohessa vielä interaktiivinen raportti päästöistä per päästöluokka vuosittaine, kumulatiivisena ja Luonnonvarakeskuksen metsänlaskennan tulokset.