THL ennustaa 6000 tapausta päivässä HUS-alueelle heinäkuussa?

THL ennusti jo kuuluisaksi tulleella exponentiaalikäyrällä extrapoloimalla normaalijakauman yläpäätä n-kertaa saaden 11 000 päivätartuntaa kuntavaalien alkuperäisenä päivänä. No, tämä meni pahasti metsään. THL piti perjantaina 16.4. mallinnuswebinaarin. En valitettavasti päässyt osallistumaan webinaariin, mutta olen lukenut mediasta siitä. Webinaarin sisältöä on lainannut esimerkiksi Helsingin sanomat laajassa jutussaan ja Verkkouutiset omassa artikkelissaan. Verkkouutisten artikkelin löydät osoitteesta: https://www.verkkouutiset.fi/thl-rajoitusten-purku-liian-aikaisin-voisi-aiheuttaa-6000-tartuntaa-heinakuussa/

THL:llä oli siis erilaisia skenaarioita. Niissä alkupäivän tarttuvuusluku vaihteli, lisäksi arvioitiin kohtaamisten määrän kasvua. Tämän lisäksi THL oli ottanut mukaan ensimmäistä kertaa Covid-19 virukselle tyypillisen syklisen ilmaantumisen. Kohtaamisten lisääntyminen nosti tarttuvuuslukua radikaalisti ja sitä kautta mallit, joissa kohtaamisia lisättiin, lisäsivät tartuntoja.

En ole lääkäri, enkä viruksen leviämisen ammattilainen, mutta erilaisia malleja olen tehnyt jo pitkän tovin. Uskallan kritisoida THL:n uusintakin ennustetta. Uskallan väittää, että sen takan on edelleen vahva poliittinen sävy ja pelottelu.

Miten niin THL pelottelee?

Keräsin THL:n omasta tilastotietokannasta uusimman aineiston positiivisista tautitapauksista, sekä tehdyistä Korona-testeistä. Kun pandemia alkoi, Suomella ei ollut testauskapasiteettia juuri lainkaan ja positiivisten testitulosten määrä testatuista oli iso. Kun testauskapasiteetti saatiin ylös, on positiivisten testitapausten lukumäärä verrattuna kaikkiin testeihin asettunut HUS-alueella välille 0-4,7%, koko Suomessa jopa matalammalle. Väitän, että ihmisten käyttäytymistä emme pysty muuttamaan radikaalisti. Ihmiset tulevat siis hakeutumaan testeihin samalla jakaumalla kuin tähän asti. Aina kun ihmisellä on nuhan oireita, hänet on opetettu käymään testissä. Tuo 4,7% positiivisia testituloksia HUS:n alueella tulee siis pysymään, ellei tauti oikeasti ryhdy valtoimenaan tarttumaan läpi koko väestön, ja silloinkin ihmiset alkaisivat käydä testeissä ennakoivasti ja prosentti pysyisi nykyisen kaltaisena.

Kuva 1: Positiivisten testitulosten suhteellinen osuus on pysynyt alle 5% heti kun testauskapasiteetti saatiin nostettua ylös. (HUS-alue)

THL ennustaa 6000 positiivista testitulosta per päivä pahimmassa skenaariossa HUS-alueelle heinäkuussa. Se tarkoittaisi vaatimatonta 120 000 testiä joka ikinen päivä, eli 840 000 testiä viikossa HUS-alueella. Tällä hetkellä kiireisimpänä viikkona olemme tehneet 68758 testiä HUS-alueella. Testauskapasiteettia tulisi siis lisätä 12 kertaiseksi, jotta tarvittavat positiiviset tautitapaukset löydettäisiin.

Testausmäärä HUS-alueella pandemian aikana. Maksimi on n. 69 000 testiä / viikko.

THL:n omassa tilastotietokannassa HUS-alueella on 1703649 henkilöä. Jos tautitapauksia olisi 6000 kpl/pv, olisi se 84 000 kpl/14 päivää ja ilmaantuvuusluku, jota nykyään on paljon käytetty kuvaamaan taudin yleisyyttä olisi siis 4930. Vertailun vuoksi esimerkiksi Virossa oli pahimmillaan 2280 tapausta per 100 000 ihmistä.

Viime kesä, tutkimustiedot maailmalta ja data pengottavaksi

Tutkimukset maailmalta kertovat, että virus reagoi voimakkaasti UV-säteilyyn ja siksi kesällä epidemia on hiljaisempi (vastaavasti kosteus lisää viruksen toimintaa). Kun katsotaan tautitapauksia viime kesältä, ennustaisin että tautitapausten lukumäärä on lähellä viime kesän lukemia. Mutta kuten sanottu, en ole virustieteiden ammattilainen, mutta normaalijakaumasta, tilastollisista malleista ja niiden sovittamisesta luontoon tiedän sen verran, että THL:n malli tuntuu tosi etäiseltä.

Tautitapaukset HUS-alueella epidemian aikana.

Jos haluat katsoa aineistoa itse, tein sinulle oheisen raportin, jossa voit katsoa eri sairaanhoitopiirejä, ikäjakaumaa ja viimeisellä sivulla kuntakohtaisia lukemia.