“Tasa-arvovaltuutettu on itsenäinen ja riippumaton lainvalvontaviranomainen ja toimii oikeusministeriön hallinnonalalla.” lukee www.tasa-arvo.fi -osoitteessa. Kyseinen viranomainen julkaisi näyttävästi 1.11 että kyseisen päivän jälkeen naiset työskentelevät ilmaiseksi Suomessa, koska näiden kahden suurimman sukupuolen välinen palkkaero on 16,7%. Kampanja linkittää STTK:n artikkeliin: Palkkatasa-arvossa takapakkia – STTK esittää hyvityksiin tuntuvaa korotusta – STTK. Palkkaeroista ovat siis huolissaan ylimmät virkamiehet ja järjestöt johtajineen!
Sunnuntaina 1.11 oli #naistenpalkkapäivä. Taustalla on naisten ja miesten palkkaero, loppuvuoden naiset työskentelevät "ilmaiseksi". Ero naisten ja miesten keskipalkoissa on Suomessa 16,7 %. Palkkaerot ovat kasvaneet. Lisätietoa: https://t.co/P2tsNAmT2x#lovikukkarossa #tasaarvo pic.twitter.com/FSYZWAHkl0
— Tasa-arvovaltuutettu (@tasaarvo_news) November 2, 2020
Kuulostaa aika pahalta, eikö totta? Pureudutaanpa aiheeseen hieman tarkemmin. Ihmiset tekevät erilaisia töitä. Jos otetaan kaksi henkilöä, toinen henkilö on keittäjä ja toinen on lääkäri. Sen enempää tutkimatta uskallan väittää, että suurin osa lukijoista ymmärtää että nämä kaksi henkilöä saavat myös erilaista palkkaa.
Toinen palkkaan vaikuttava tekijä on kokemus. Jos otetaan juuri koulusta valmistunut kokki ja verrataan häntä kolme vuosikymmentä Michelin-tähden ravintolassa pääkokkina työskennelleeseen kokkiin, uskoisin että taas suurin osa lukijoista on sitä mieltä, että henkilöt ansaitsevat todennäköisesti erilaista kuukausipalkkaa.
Voisiko siis taustamuuttujat, kuten ikä/kokemus ja työtehtävä selittää palkkaeroja?
Onneksi asia on helppo tarkastaa koska Suomessa tilastointitieto on meidän jokaisen käytettävissä. Tilastokeskuksen kaikki tilastot pystyt noutamaan Exceliin tai Power BI sovellukseen www.q4.fi -osoitteessa olevalla keräimellä.
Tein Suomen virallisesta tilastosta neljä erilaista kuvaajaa. Kuvaajia luetaan niin että pääsukupuoli, joka tienaa enemmän saa suhdeluvun 100% ja toisen luvuksi tulee se osuus paljonko hän tienaa verrattuna ensimmäiseen.
Ensimmäiseksi halusin nähdä kokonaispalkkaerot vuodelta 2019. Tasa-arvovaltuutettu mainosti naisten saavan 16,7% vähemmän palkkaa, joten hänellä ei valitettavasti ollut uusimmat 3.11. julkaistut tulotiedot käytettävissään vaan hän puhui 2018 luvuista.
Vuonna 2019 palkkaerot siis kasvoivat ja ero miesten ja naisten välillä on entistä suurempi. Tämä on kuitenkin todella hassu tapa katsoa asiaa. Ihan kuten itkisin Twitterissä, kun muikunmäti on kilohinnaltaan kalliimpaa kuin purkitettu hernekeitto! Vaikka molemmat ovat ruokia, on toisen saatavuus erilainen kuin toisen ja toisen tuotantokustannus erilainen kuin toisen.
Katsotaan samaa asiaa iän suhteen. Miten palkkaerot siis kehittyvät iän funktiona.
Syrjitäänkö Suomessa siis vanhempia naisia? Aika julmaa vai kuinka? No ihan näin nopeasti ei kannata vetää johtopäätöksiä. Palkkaan vaikuttaa aika paljon tuo ammattinimike. Lääkäri tienasi eri määrän kuin keittäjä, niin se vaan on. Katsotaan palkkaeroja ammattinimikkeiden mukaan.
On suorastaan irvikuva, että Suomi on kerrottua paljon tasa-arvoisempi maa kahden pääsukupuolen palkkoja vertailtaessa kuin annetaan ymmärtää ja ainut toimija, joka erottuu räikeästi naisia syrjivänä ja palkkakuopassa pitävänä ovat ne toimijat, jotka pitävät asiasta ääntä. Luulivatko he tosiaan, että kukaan ei katso lukujen taakse!!??!!
Me, jotka tiedämme edes perusteet tilastollisesta analyysistä, tiedämme että omenoita on vertailtava omenoihin tai saadaan lähinnä provosoivia ja populistisia tiedotteita jotka eivät kestä päivänvaloa. On siis tarpeen katsoa myös näitä kaikki dimensioita yhdessä. Niiden osalta suosittelen, että katsot alla olevaa raporttia ja sen neljättä sivua. Voit liikkua sivujen välillä klikkaamalla alla olevia nuolia vasemmalle ja oikealle. Neljännellä sivulla on ikäryhmä osittaja. Sen perusteella voit katsoa palkkaeroja ammattinimikeryhmittäin per ikäluokka. Siitä näemme, että Suomi on itseasiassa yksi Euroopan pienimmillä palkkaeroilla oleva maa.
Palkkaerot 20-29 vuotiaissa ovat erittäin pienet ja voi olla että ne selittyvät toisilla taustamuuttujilla. 30-39 vuotiaissa, joihin itse kuulun erot ovat hieman isommat mutta tuota “ylimmät virkamiehet ja järjestöjohtajat” – herrakerhon poikkeusta lukuunottamatta palkkaerot ovat paljon pienemmät kuin Tasa-arvovaltuutetun kampanja antaa ymmärtää.
Tällä n. kahden tunnin datojen tutkmisella pystyy kiistämään yksiselitteisesti Tasa-arvovaltuutetun ja STTK:n esittämät tulokset populistisina. Suomessa samaa työtä tekevien ja samanikäisten palkat ovat paljon lähempänä toisiaan kuin yleistetty luku osoittaa. On totta että ne eivät ole samat ja syrjintää ei saa olla sukupuolen mukaan, mutta jos ero on n. 10% voi se selittyä esimerkiksi paikkakuntakohtaisilla eroilla. Niitä en valitettavasti tähän hakenut, kuten en muitakaan dimensioita koska tämä jo todisti että alkuperäinen populistihuutelu oli ihan tuubaa.
Alla aiheen data dynaamisena raporttina, joten voit itse katsoa lukuja ja ammattiryhmiä tarkemmin! (liiku raportilta toiselle alaosan nuolinapeilla).